εμφράξεις δοντιών

Με τις εμφράξεις γίνεται αποκατάσταση των απωλειών της οδοντικής ουσίας που οφείλονται σε τερηδόνα, κάταγμα, αποτριβή ή διάβρωση και εκτείνονται στην αδαμαντίνη ή ως και την οδοντίνη. Αφού γίνει σχολαστικός καθαρισμός και στη συνέχεια κατάλληλη διαμόρφωση της κοιλότητας, γίνεται πλήρωση αυτής με το εμφρακτικό υλικό αποκαθιστώντας λειτουργικά το δόντι.

Δύο είναι κυρίως τα εμφρακτικά υλικά που χρησιμοποιούνται ,το αμάλγαμα και η σύνθετη ρητίνη. Το αμάλγαμα έχει μεγάλη αντοχή στο χρόνο και πολύ καλές μηχανικές ιδιότητες αλλά περιέχει υδράργυρο και μειονεκτεί αισθητικά.

Η σύνθετη ρητίνη δεν περιέχει υδράργυρο και υπερτερεί αισθητικά αφού μπορεί να ταιριάξει απόλυτα στο χρώμα του δοντιού ενώ πιάνει δυσκολότερα τερηδόνα στα όριά της. Ένα τρίτο υλικό που χρησιμοποιείται σπανιότερα κυρίως σε μικρότερες απώλειες οδοντικής ουσίας όπως στις αυχενικές αποτριβές όπου δεν απαιτείται διαμόρφωση της κοιλότητας είναι η υαλοιονομερής κονία. Το υλικό αυτό υπερτερεί των άλλων δύο στις βιολογικές ιδιότητες και την συγκόλληση, μειονεκτεί όμως στις μηχανικές ιδιότητες και την αντοχή στο χρόνο.