θεραπεία ουλίτιδας

Ουλίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων που προκαλείται από την μικροβιακή πλάκα που υπάρχει γύρω από τη βάση των δοντιών. Μικροβιακή πλάκα είναι τα υπολείμματα των τροφών πάνω στα οποία συσσωρεύονται μικρόβια που απελευθερώνουν τοξίνες. Η μικροβιακή πλάκα είναι μαλακή, με την εναπόθεση όμως ασβεστίου από το σάλιο μετατρέπεται σε τρυγία(τη λεγόμενη πέτρα) η οποία έχοντας άγρια επιφάνεια κατακρατεί επιπλέον πλάκα.

Αποτέλεσμα είναι τα ούλα να αιμορραγούν να είναι κόκκινα και πρησμένα και τελικά να αποκολλώνται από τις ρίζες των δοντιών δημιουργώντας κενά(θυλάκους).Στους θυλάκους συσσωρεύεται περισσότερη πλάκα αφού είναι δυσκολότερο να αφαιρεθεί με το βούρτσισμα και τα συμπτώματα επιδεινώνονται συνεχώς. Σε βαρύτερες καταστάσεις (ελκονεκρωτική ουλίτιδα) προκαλείται επώδυνη έλκωση και νέκρωση των ούλων μεταξύ των δοντιών.

Η ουλίτιδα με το πέρασμα των χρόνων εξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα οπούτο οστό και οι ιστοί που στηρίζουν τα δόντια υποχωρούν. Το αποτέλεσμα είναι τα δόντια να αποκτούν κινητικότητα και τελικά να πέφτουν. Υπάρχουν όμως επιπτώσεις και στη γενικότερη υγεία καθώς τα μικρόβια της πλάκας μέσω των ούλων εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και επικάθονται σε διάφορα σημεία του σώματος προκαλώντας τοπικά φλεγμονές.

Αυτό προκαλεί επιδείνωση του προβλήματος σε πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη αλλά και άλλα προβλήματα στη γενική υγεία όπως πρόκληση καρδιοπαθειών (έμφραγμα μυοκαρδίου από το σχηματισμό αθηρωματικών πλακών, ενδοκαρδίτιδα) παθήσεις στα εγκεφαλικά αγγεία (απόφραξη καρωτίδων) και πολλά άλλα. Συνοψίζοντας είναι απαραίτητη η αφαίρεση της πλάκας και ο έλεγχος της στοματικής υγιεινής στο οδοντιατρείο ανά τακτά χρονικά διαστήματα.